вторник, 24 юли 2007 г.

Буря в ампула

Акция на фокус Необичайни обстоятелства се появиха около „Софарма“, но ефектът върху цената на акциите засега е символичен

Капитал - бр. 25 от 2006 г.
http://www.capital.bg/show.php?storyid=268652


Христо ШЕМТОВ

Престъпна небрежност. Така директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) д?р Емил Христов определи ситуацията с откритите в столично спешно отделение ампули с марка „Софарма“, които вместо животоспасяващия препарат фуроземид съдържат лекарството за кашлица бромхексин. За щастие до печален изход не се е стигнало, но случилото се отбеляза черна точка за един от големите български производители и една от интересните компании на фондовата борса в София.
Това напрежение е поставило поне малко на изпитание нервите на малките акционери в компанията. През последните години акциите на фармацевтичния производител се утвърдиха като едни от най-ликвидните и стабилно поскъпващи на борсата. Сега настоящи и потенциални инвеститори са в очакване как скандалът ще се отрази на цените на акциите. В понеделник и вторник книжата поевтиняха слабо, като спадът се ограничи до 9 лв. за акция. В сряда бяха разпродадени над 2400 акции, което свали цената до 8.56 лв. (спрямо 9 лв. цена на отваряне). Впоследствие обаче котировките се възстановиха и над 65 хил. акции минаха между 8.95-9 лв. за акция.
Както казва един от най-успешните инвестиционни мениджъри в света - Уорън Бъфет: „Големите инвестиционни възможности се появяват, когато отлични компании биват недооценени от пазара под въздействието на необичайни обстоятелства.“ Може да се окаже така и в този случай - проблемните ампули са фалшификати, които не са произведени от „Софарма“, заяви изпълнителният директор на дружеството Огнян Донев. От ИАЛ пък констатирали, че в търговската мрежа имало фалшификати на пет лекарства под формата на ампули, разпространявани от дистрибуторска фирма, която не се е снабдявала от „Софарма“.
С подобряващите се финансови резултати и политиката по разпределяне на дивиденти „Софарма“ продължава да носи образа на добра дългосрочна инвестиция. С консолидирането на предприятия от фармацевтичния бранш и с окрупняването на участия в дистрибуторските фирми „Софарма трейдинг“, „Санита“, „Калиман“ и „Консумфарм“, които заедно влизат в топ 5 по пазарен дял сред търгов­ците на едро (по данни на IMS Health), „Софарма“ се превръща в още по-мощна компания, която затваря цикъла на производство и разпространение. Все пак има и играчи, които смятат, че акциите са малко надути в момента. През първото тримесечие на 2006 г. печалбата спада почти двойно спрямо същия период на миналата година. Това се дължи отчасти на отрицателни валутнокурсови разлики, казват от дружеството. През периода са се увеличили и наличностите от продукция и незавършено производство. Това, което остава на инвеститорите в „Софарма“, е да следят завършека на ампулната драма и да очакват с повишено внимание консолидирания отчет за шестмесечието, в който ще се включва и оборотът на дистрибутора „Софарма трейдинг“.


Петко Вълков, портфейлен мениджърв „Бенчмарк“
До окончателното разрешаване на проблема собърканото съдържание на ампулите фуроземидможе да се очаква известно намаляване наинвеститорския интерес към „Софарма“в краткосрочен план. В средносрочен планобаче очаквам пазарната капитализация надружеството да продължава да се покачваплавно. Показателно е, че негативните новинипрез последната седмица не оказаха същественовлияние върху котировките на акциите, въпрекиче активността забележимо спадна.

Мая Петрова, анализатор в „Капман асет мениджмънт“
Очакваме плавно покачване на котировките дооколо 10 лв. Не са изключени моментни колебанияпри излизането на тримесечните отчети.„Софарма“ покрива всички международнистандарти за добра производствена практика,прилага амбициозна инвестиционна програма,а в резултат на политиката за прозрачноств управлението се радва на високо доверие.Затова въпреки случилото се през последнатаседмица акциите почти не реагираха и сезадържаха около 9 лв.

Христо Дженев,брокер в „Интеркапитал“
Очаквам цената на „Софарма“ да се понижи до10% за една година. Компанията е надцененавъз основа на финансовите коефициенти,а случаят със сгрешеното съдържание наживотоспасяващо лекарство удря сериозно попрестижа на компанията. От друга страна,ако се вярва на ръководството на компанията,производственият процес не позволява подобнагрешка. При всички случаи, преди да стане яснокаква точно е вината на „Софарма“, ще има самоспекулации по въпроса.

1 коментар:

Анонимен каза...

Трябва да проверя:)