понеделник, 23 юли 2007 г.

Отново преврат в „Слънчев бряг“ АД

Капитал - бр. 44 от 2005 г.
http://www.capital.bg/show.php?storyid=233607


Христо ШЕМТОВ

На извънредното общо събрание на акционерите на „Слънчев бряг“ АД отново беше отхвърлена продажбата на електроразпределителното предприятие (ЕРП) на курорта на австрийския концерн EVN за 42.5 млн. евро без ДДС. Така миноритарните акционери в “Слънчев бряг” за пореден път поставиха държавата (която притежава 75% от капитала) в невъзможност да изпълни ангажимента си по приватизационния договор с австрийския концерн EVN. Ако управляващите не измислят спешно решение на проблема, държавата ще трябва да плати 27 млн. евро неустойка на купувача. За деветмесечието на 2005 г. приходите на „Слънчев бряг“ АД от продажба на електроенергия и от такси за присъединяване са над 8.6 млн. лв. и формират 66% от общите приходи на дружеството. Дългоочакваната продажба на ЕРП-то, чиято отчетна стойност е 30 млн. лв., от доста време е във фокуса на вниманието на настоящите и потенциални инвеститори в акции на дружеството, тъй като тя би донесла печалба на компанията и би наляла свежи пари в нея. В деня на общото събрание, 27 октомври, акциите на “Слънчев бряг” АД спаднаха с повече от 10%, като беше достигната минимална цена от 19 лв. на акция. Текущите нива са около 20-21 лв. на акция спрямо 25 лв. в средата на септември.

Спорът
за „Слънчев бряг“ АД започна в края на 2004 г. Тогава държавата сключи с EVN договор за продажба на 67% от ЕРП-тата в Пловдив и Стара Загора за общо 271 млн. евро. Впоследствие към пакета беше включена и ел. мрежата на “Слънчев бряг” срещу още 25 млн. лв. Неустойката за провал на сделката от страна на държавата беше фиксиранана на 27 млн. евро. Както изглежда обаче, тогава държавните чиновници не са допускали възможността договорената цена да се стори твърде ниска на миноритарните акционери и те да блокират сделката. Право за това им дава Законът за публичното предлагане на ценни книжа (виж карето). През април представителят на държавата не беше допуснат на общото събрание на акционерите (с мотив, че пълномощното му не е изрядно). Миноритарните акционери в лицето на „Слънчев бряг холдинг“ приеха решение да продадат ЕРП-то за 79 млн. лв. След поредица от общи събрания се стигна до “компромисната” оценка на въпросните активи от 42.5 млн. лв. без ДДС. Очакванията бяха, че този път всички ще подкрепят сделката, тъй като решението е взето единодушно от управителния съвет на “Слънчев бряг” АД, в това число и представителите на миноритарните акционери. Изпълнителният директор и член на управителния съвет на дружеството Малина Бакалова сподели, че е изненадана от решението на “Слънчев бряг холдинг”: “Един ден преди събранието говорих с изпълнителния директор (на холдинга - бел. ред.) и той ми каза, че предложената цена е справедлива”, каза Бакалова. “Имахме уговорка с миноритарните акционери, но те не я спазиха”, каза министърът на икономиката Румен Овчаров. Позицията на изпълнителния директор на “Слънчев бряг холдинг” Николай Николов обаче е твърда: реална е определената през лятото оценка от 79 млн. лв. и холдингът няма да подкрепи продажба на ЕРП-то на по-ниска цена. Според него на толкова е оценено то в договора между Агенцията за приватизация (АП) и EVN - купувачът се е съгласил да се доплати 25 млн. лв., а предвидената неустойка е 54 млн. лв. - общо 79 млн. лв. След провала на сделката

Възможните изходи
п
ред дружеството остават неясни. Малина Бакалова отбелязва, че договорът за продажбата на ЕРП-то не е сключен от дружеството, а от държавата. Затова какво ще се случи оттук нататък зависи основно от това дали АП и Министерството на икономиката ще предложат нова оценка и дали австрийският концерн ще е склонен да купи мрежата на по-висока от записаната в договора с него цена. Според високопоставен източник от Министерството на икономиката намерението на министъра е да открие процедура по приватизация на държавния дял от “Слънчев бряг” АД. Така новият мажоритарен собственик ще може безпроблемно да гласува продажбата на ЕРП-то. Официалната позиция на EVN е стриктно придържане към условията на договора. Последната отсрочка, която купувачът даде, изтече още в средата на септември. От концерна отказаха да коментират дали ще пред­явят към държавата неустойката от 27 млн. евро, или ще дадат още една отсрочка.

Според закона сделки с дълготрайни активи подлежат на одобрение от общото събрание, в случай че отчетната стойност на активите надхвърля една трета от общата сума на активите по последен одитиран или неодитиран финансов отчет (която от двете суми е по-малка). Когато в сделката участва заинтересувано лице, този праг пада на 2%, а заинтересуваното лице няма право да гласува с акциите си на общото събрание. В случая със „Слънчев бряг“ АД държавата е заинтересувано лице, защото е страна по сделката с EVN за продажба на електроразпределението.

Няма коментари: