понеделник, 23 юли 2007 г.

Специалните инвестиционни дружества - къде, какво, колко

Капитал - бр. 32 от 2005 г.
http://www.capital.bg/show.php?storyid=232533

В миналия брой на „Капитал“ бяха представени новите участници на капиталовия пазар в страната - акционерните дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ). Тези дружества набират капитал, който използват за покупка или строителство на недвижими имоти с цел продажба или отдаване под наем. Акциите им се търгуват на Българската фондова борса (БФБ) и могат да се закупят от всеки чрез поръчка към лицензиран инвестиционен посредник. Със закупуването на акция от тези дружества инвеститорите купуват част от недвижимите имоти, които то притежава.В България съществуват 11 АДСИЦ, като 10 от тях се инвестират в недвижими имоти. „Капитал“ представя накратко тези 10 дружества по ред на лицензирането им от Комисията за финансов надзор (КФН) като започва с първите три. Представянето не представлява предложение за покупка на ценни книжа. Препоръчително е преди вземане на решение инвеститорите да се запознаят с проспектите на съответните дружества, достъпни на уебстраницата на БФБ http://www.bse-sofia.bg/.



„Прайм пропърти БГ“ АДСИЦ
„Прайм пропърти“ е АДСИЦ от отворен тип. В проспекта няма залегнал конкретен проект с конкретни очаквани параметри. Учредители са „Булстрад“ и „Балканска консултантска компания“. Капиталът при учредяването е 500 хил. лв. След задължителното първоначално увеличение на капитала беше осъществено последващо увеличение. Бяха записани близо 13 988 983 акции с номинална стойност 1 лв. и емисионна стойност 1.40 лв. Привлеченият капитал от 19 584 576.20 лв. беше наскоро освободен и все още не е инвестиран. Меджувременно през март 2004 г. дружеството е закупило за около 330 хил. лв. имот на ул. „Антим I“ в София (на снимката), а през април е сключило договор за проектиране на административна сграда на същото място с разгъната застроена площ 2100 кв.м. Това се казва в информация, публикувана в бюлетина на Българската фондова борса (БФБ). Според Александър Бебов, председател на съвета на директорите на „Прайм пропърти“, сградата вероятно ще е готова за експлоатация и отдаване под наем през пролетта на 2006 г. Пак според бюлетина на БФБ от декември 2004 г. дружеството е купило терен между Несебър и св. Влас с площ около 1330 кв.м на цена близо 230 хил. лв. Намерението е там да се строят жилища с цел продажба. Бебов твърди, че „Прайм пропърти“ има споразумение с английска финансова институция, която да кредитира англичани, желаещи да си закупят от новопостроените имоти. Александър Бебов определя инвестиционната стратегия на дружеството в три основни направления: Строителство на офис сгради и закупуване на такива с наематели; строителство и закупуване на търговски площи; продажба на апартаменти във ваканционни селища. Според Бебов непосредствена цел е да се придобие готова сграда с наематели, която да започне да генерира приходи за акционерите. В момента дружеството преговаря за две известни сгради в София, като ще бъде закупена една от тях. Преговаря се още за 10 парцела в София и един във Варна. В момента „Прайм пропърти“ не ползва почти никакви заемни средства, но според Бебов в някакъв момент ще се прибегне до заем (банков кредит или облигационна емисия) с оглед постигане на така наречения ливъридж ефект (по-висока възвращаемост на собствения капитал).



„Бенчмарк фонд имоти“ АДСИЦ
Дружеството е учредено с уставен капитал от 500 хил. лв. Като институционален инвеститор при учредяването с 30% от капитала участва „Развитие индустрия холдинг“, като скоро след приемането на книжата за търговия на БФБ холдингът е продал дела си. В края на 2004 г. „Бенчмарк фонд имоти“ осъществи задължителното първоначално увеличение на капитала, като емитира 150 хил. нови акции, а месеци по-късно капиталът беше увеличен на 7.8 млн. лв. чрез емисия на 7.15 млн. нови акции с номинална и емисионна стойност 1 лв. на акция. Според проспекта на дружеството целта на набирането на капитал е закупуването на недвижим имот „Търговски център“ в Пловдив (на снимката) с разгъната застроена площ 6150 кв.м, състоящ се от осем магазина. Цената на придобиване на имота е 6.371 млн. лв. От дружеството обясниха, че се придържат към стратегията на отдаване под наем на магазините. Досега под наем са отдадени шест магазина, като наемната цена на квадратен метър е по-висока от заложената в проспекта (19 лв./кв.м), допълниха от „Бенчмарк фонд имоти“. Преговарят още за покупка на два парцела в София, единият от които се предвижда да се застрои с търговски площи, а другият - с жилищни сгради. От дружеството информираха, че в момента се водят преговори за нов проект - изграждане на тъговско-административен комплекс в София. За финансирането на този проект капиталът ще бъде увеличен с още 8 млн. лв. през есента, допълниха от „Бенчмарк фонд имоти“.



„Колос-1“ АДСИЦ
„Колос-1“ е учредено от „Ви-веста холдинг“ ЕАД и „Перла“ АД. Уставният капитал е 500 хил. лв., като след първоначалното увеличение на капитала той става 603 хил. лв., разпределен в 603 акции с номинал 1000 лв. на акция. Срокът на съществуване е неограничен. Преди увеличението на капитала вече са закупени за около 430 хил. лв. близо 2200 от общо 9705 кв.м вещно право на строеж (което означава собственост върху недвижимия имот, но не и върху земята) в зона Б-19 (на снимката), бл. 15-16 в София. Предвижда се там да се изгради бизнес център - 5-етажна сграда с площ 9705 кв.м. Общите разходи, предвидени за закупуване на земята и на вещните права на строеж върху тази площ, са малко над 1 млн. лв. В проспекта е предвиден срок от 30 месеца за завършване на строителство и изплащане на договорените продажби. Планираните разходи за строителство възлизат приблизително на 4.2 млн. лв. Намерението е да се направят офиси от висок клас, както и да се изгради подземен паркинг за 46 автомобила. В проспекта се казва, че 70% от застроената площ ще се продават, 2200 кв.м ще се отдават под наем, а 711 кв.м ще останат собственост на „Колос-1“. Очакваните приходи от продажбата на 70-те процента са 8.31 млн. лв., което се основава на допускането за продажна цена от 625 евро на кв.м. Цветана Костадинова, финансов директор на дружеството, сподели пред „Капитал“, че тази година ще стартират още два проекта - изграждане на жилищна сграда в столичния квартал „Борово“ с разгъната застроена площ 11 000 кв.м и жилищна сграда за сезонно обитаване в село Черноморец , община Созопол, с разгъната застроена площ от 3163 кв.м. За сградата в „Борово“ се предвижда 90% от застроената площ да бъде продадена, а за сградата в Черноморец дружеството ще се придържа към стратегията да продаде 70% от застроената площ, преобладаващата част да даде под наем и да запази малка част за себе си. Предвидените инвестиции по проекта в „Борово“ са около 8.4 млн., а очакваните приходи са за около 11.6 млн. лв. По информация, предоставена от дружеството, предвидената инвестиция за проекта в Черноморец е около 2.35 млн. лв., а очакваните приходи са около 3.5 млн. лв. Строителството и на трите обекта се очаква да започне до края на годината. В сайта на „Колос-1“ се споменава още, че през следващата година ще бъде започнато строителство на жилищна сграда в Димитровград и жилищна сграда в София на бул. „Тотлебен“. Засега дружеството не е ползвало заеми. Идеята на ръководството е в бъдеще капиталът да се увеличава с реализираната печалба. Инвестициите се финансират преобладаващо с пари на акционерите „Ви-веста холдинг“ и „Перла“ АД.



*Не са публикувани таблиците към статията

Няма коментари: