вторник, 24 юли 2007 г.

Бъдеще в дим

Акция на фокус „Пловдив БТ“ отчете една добра година. Фирмата обаче работи на падащ пазар и при постоянен риск от закриване

Капитал - бр. 19 от 2006 г.
http://www.capital.bg/show.php?storyid=261848


Христо ШЕМТОВ

Спомняте ли си как миналата година правителството обяви, че предстои драстично повишаване на акцизите върху цигарите и какви апокалиптични прогнози последваха? Че потреблението на цигари ще се свие заради неизбежното увеличаване на цените и че българските цигари ще се огънат пред чуждестранната конкуренция и вероятния засилен контрабанден внос. В светлината и на двата провалени опита за приватизация на „Булгартабак“ още повече се затвърди настроението, че да се инвестира в акции на тютюневи компании е авантюристично начинание. Онези обаче, които са рискували с цигарената фабрика „Пловдив БТ“, вероятно са доволни от избора си, тъй като само от началото на годината акциите й поскъпнаха с около 80%. След отличните финансови резултати за 2005 г. акциите на пловдивската фабрика се оказаха сред най-подценените от компаниите, търгувани на фондовата борса. А тъй като държавата е мажоритарен собственик (чрез „Булгартабак холдинг“), се очаква и добър дивидент за акционерите (около 3-4 лв. на акция). За момента дружеството е в много добро финансово състояние, а някои анализатори все още смятат, че акцията е евтина на база текущите финансови коефициенти. Дали обаче тази и следващите години ще са също толкова успешни е под въпрос. Бъдещето пред бранша не изглежда светло, а както стана ясно от програмата на правителството за преструктуриране на „Булгартабак“, поне в предвидимо бъдеще „Пловдив БТ“ няма да бъде приватизирано, което обременява компанията с допълнителен държавен риск.
Високите цени на цигарите се отразиха негативно и на четирите цигарени фабрики (в Благоевград, София, Пловдив и Стара Загора) през първото тримесечие на годината. Приходите от продажби на цигари спаднаха значително, а по всяка вероятност конкурентният натиск ще се засилва, особено ако правителството премахне фиксираните цени на цигарите следващия месец и вносителите започнат да предлагат по-евтини марки. Ако въпреки всичко човек държи да инвестира в цигарена фабрика, плов­дивската изглежда най-подценена. На практика през първото тримесечие на 2006 г. „Пловдив БТ“ е на загуба от основната си дейност. Това обаче се компенсира от продажби на активи, които не се използват в производството - терени, сгради, ведомствени апартаменти и т.н. От такива сделки се формира около една трета от печалбата и за 2005 г. Дружеството все още има активи за продажба, но в дългосрочен план на подобни операции едва ли ще може да се разчита. Планираното затваряне на фабриката в Стара Загора и преместването на производството в „Пловдив БТ“ (според правителствената програма) е положително за дружеството, смятат анализатори, макар че според някои и три цигарени фабрики са много за българския пазар. „Пловдив БТ“ предлага цигари, тип slim, които стават все по-популярни. Да се инвестира в държавно предприятие обаче не е съвсем безопасно, особено в този бранш. Голяма част от решенията са политически и административни. А и няма никаква гаранция, че в някакъв момент производството няма да бъде преместено някъде другаде или изцяло закрито, опасяват се анализатори.


Наталия Петрова, анализатор в „ОББ Асет Мениджмънт“
При благоприятен развой акциите могат да се повишат с около 30% до една година въпреки недобрата ситуация в сектора. Заради поскъпването на цигарите пушачите се преориентират към по-евтини, а и се засилва консумация на slim асортиментите, където „Пловдив БТ“ заема водеща позиция. Това може да компенсира спада в продажбите през първото тримесечие. Премахването на фиксираните цени на цигарите обаче може да окаже негативен ефект върху дружеството.

Красимир Атанасов, портфейлен мениджър в „Елана“
Бих се отнесъл спекулативно към позицията най-вече заради големия дивидент, но не бих държал дългосрочно такава инвестиция. Положително е, че „Пловдив БТ“ увеличи продажбите на цигари през 2005 г., но през тази година и те са засегнати от кризата в сектора. Голяма част от печалбата се формира от продажба на активи, а тези възможности се изчерпват. Предприятието е обречено да е държавно, а освен това цигарените фабрики са много за българския пазар.

Момчил Петков, инвестиционен консултант в „Еврофинанс“
Не очаквам скоро цените да надхвърлят 32-33 лв. Пазарът вече отчете добрите резултати за 2005 г. и прогнозите за голям дивидент. Печалбите от продажби на активи през първото тримесечие не са изненада и едва ли ще продължат с този темп. Очаквам раздвижване през юли след публикуване на шестмесечния отчет. Надявам се дотогава да има яснота около покупката на производствените мощности от „Слънце Стара Загора БТ“ и на филтърните машини от „Юрий Гагарин БТ“.

Няма коментари: