понеделник, 23 юли 2007 г.

Гръм удари цигарените акции

Как ударите на конкуренцията и политиката влияят на цените на книжата на „Булгартабак“

Капитал - бр. 43 от 2005 г.
http://www.capital.bg/show.php?storyid=233497


Христо ШЕМТОВ, Емил АНГЕЛОВ

Пушачите със сигурност ще понесат тежко драстичното увеличаване на акцизите от следващата година. Но тютюнът вече залютя в очите на хиляди акционери на „Булгартабак холдинг“ и на четирите цигарени фабрики, листвани на Българската фондова борса (БФБ) - тези в Благоевград и София, както и нарочените за затваряне фабрики в Пловдив и Стара Загора. Очакваното увеличаване на цените на българските цигари ще доведе до спад в потреблението, което със сигурност няма да се отрази добре на финансовите резултати на тютюневите дружества. Оттам и негативните очаквания на инвеститорите вече доведоха до спад в цените на акциите.
Когато прогнозите заплашват
Книжата на „Булгартабак холдинг“ поевтиняха с почти 24% за малко повече от месец и достигнаха най-ниската си стойност за последните близо четири месеца - 28.22 лв. Акциите на най-големите цигарени фабрики „Благоевград БТ“ и „София БТ“ поеха в същата посока, като за няколко седмици поевтиняха с 12 - 15%. Това е втори удар за акциите на цигарените дружества Първият такъв беше през есента на 2004 г. Тогава тютюневите акции първо донесоха печалби на инвеститорите на БФБ с повишените си цени вследствие на позитивните очаквания за успешно завършване на приватизационната сделка с „Бритиш американ табако“. Провалът на сделката по политически причини обаче доведе до светкавичен срив на котировките. Преди намеренията за предсрочно повишение на акцизите да станат известни, изявления на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров от края на септември относно бъдещата приватизация на цигарените фабрики вдъхнаха нови надежди на инвеститорите и доведоха акциите на холдинга до шестмесечен връх от 37 лв. на акция на 19 септември. „Булгартабак холдинг“ и двете фабрики - „Благоевград БТ“ и „София БТ“, традиционно разпределят като дивидент половината си печалба след заделяне на законово изискваните резерви. Това беше в основата на стабилизирането и лекото покачване на цените на книжата им през лятото. За 2004 г. акционерите на холдинга решиха да разпределят дивидент от 0.49 лв. на акция спрямо 0.39 лв. за 2003 г. Фабриките в Благоевград и София пък разпределиха за 2004 г. съответно 2.94 лв. и 4.84 лв., спрямо 3.90 лв. и 6.33 лв. на акция за 2003 г. Намаленото потребление на цигари и вероятната конкуренция от засиления легален и контрабанден внос след началото на 2006 г. обаче вероятно ще се отразят на приходите (съответно и на очакваните дивиденти) за 2006 г. През 2004 г. консолидираните продажби на холдинга бяха 20.5 хил. тона. От 2007 г. (в случай че тогава България се присъедини към Европейския съюз) „Булгартабак“ ще понесе още един удар - отпадането на митата върху вноса на цигари от страни - членки на ЕС.
Когато ехото заглъхва
Според Крисимир Атанасов, брокер в инвестиционния посредник „Елана“, покачването на акциза и свалянето на митата ще доведе до свиване на пазара на цигари и повишаване на контрабандата. Той смята, че със сигурност ще спадне пазарният дял на българските цигарени фабрики в страната. Атанасов смята, че след провала на приватизацията могат да продължат да съществуват само фабриките в Благоевград и София, а най-вероятната съдба на фабриките в Пловдив и Стара Загора е ликвидация. Дали това ще е от полза за акционерите им (най-големият, от които е „Булгартабак холдинг“) ще зависи от ликвидационния дял, който ще се получи след погасяване на задълженията и разпродаването на активите. Счетоводната стойност на „Пловдив БТ“ e 11.64 лв. на акция, докато за „Слънце -Стара Загора БТ“ този показател е 1.13 лв. на акция. В същото време във финансовите отчети на холдинга акциите се водят по 1 лв. Ако счетоводната стойност се реализира, „Булгартабак холдинг“ ще получи печалба, смята Красимир Атанасов. Определящо ще бъде доколко ще има купувачи, които проявяват интерес към активите на двете фабрики. Антон Домозетски, портфолио мениджър на „Капман капитал“ смята, че лицензите за производство на цигари на фабриките в Пловдив и Стара Загора със сигурност ще бъдат отнети, защото за тяхната продукция няма да има пазар. Той допуска възможността отделни активи на затворените фабрики да бъдат продавани и приходите да влизат в холдинга. Красимир Атанасов е на мнение, че „Благоевград БТ“ и „София БТ“ имат възможност за растеж само на външните пазари. „По принцип това са дружества, които генерират големи парични потоци и могат да продължат да реализират печалби и да плащат дивиденти, ако се управляват добре“, казва Атанасов. Реално „Благоевград БТ“ може да реализира и по-висока печалба, ако не бъде товарен по социални причини с разходи за покупка на тютюни, за които няма пазар. Антон Домозетски не очаква големи колебания в приходите и печалбите на цигарените фабрики в София и Благоевград. Неговата прогноза е следващата година двете дружества да имат нов собственик, поради което за 2005 г. дивидент да не се изплаща. Според Красимир Атанасов приватизацията ще е дълъг и политически обременен процес. Той смята, че е малко вероятно сегашната коалиция да го осъществи, при положение че предишното по-стабилно правителство не успя да го направи. Антон Домозетски обаче отбелязва, че досегашните опити за приватизация са се провалили заради липсата на политическа воля на ДПС, която вече като че ли е налице.

Кабинетът отново ще фиксира цените на цигарите
От 1 януари следващата година държавата отново ще определя цените на тютюневите изделия на дребно за вътрешния пазар. Това решиха депутатите от бюджетната комисия на Народното събрание. В преходните и заключителните разпоредби на Закона за акцизите те записаха, че се променя и Законът за тютюна и тютюневите изделия и цените на цигарите отново ще се определят с решение на Министерския съвет. Наредбата, която ще определи точната процедура за фиксиране на цените, предстои да бъде подготвена от правителството. В момента режимът за ценообразуването на тютюневите изделия е либерализиран - всеки производител или вносител сам определя цените на стоката си. Връщането на фиксираните цени беше предложено от „Булгартабак“ заради опасения, че вносителите на цигари ще свалят рязко цените на марките си, за да отнемат от пазарния дял на холдинга в България.

1 коментар:

Анонимен каза...

Amiable dispatch and this enter helped me alot in my college assignement. Gratefulness you seeking your information.