понеделник, 23 юли 2007 г.

Михаел Бюл: Ще привличаме повече инвеститори, ако обединим сили

Изпълнителният съдиректор на Виенската фондова борса, пред „Капитал“
Капитал - бр. 13 от 2006 г.
http://www.capital.bg/show.php?storyid=238579


Българската фондова борса (БФБ) подписа меморандум за сътрудничество с виенската борса миналата седмица. Засега беше договорено БФБ да предоставя борсови данни на виенската борса и България да бъде включена в индекса NTX, изчисляван от виенската борса. В него влизат 30-те компании с най-голяма капитализация на свободно търгувания дял (free float) от Австрия, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Засега в индекса няма българска компания. С най-ниско тегло в индекса засега е виенското летище с капитализация на free float от близо 850 млн. евро. Подписването на меморандума е поредната стъпка на Виенската борса в посока интегриране с борсите в региона. Тя притежава близо 70% от фондовата борса в Будапеща и има подписани меморандуми за сътрудничество с борсите в Букурещ и Загреб.

В какво конкретно ще се изразява сътрудничеството между двете борси?
Сега започваме с индекса NTX. България е част от него, въпреки че българска акция все още не е включена в изчисляването му. Скоро ще стартира индекс за Югоизточна Европа, в който ще влизат България, Румъния, Хърватия и Сърбия. Можем да разпространяваме данни за търговията на БФБ и да ви консултираме при въвеждането на нови финансови продукти. Сключили сме споразумения за признаване на индекси (index licence agreements) с много банки и чрез тях можем да предлагаме на инвеститорите структурирани продукти, базирани на индексите.
Какво поражда интереса ви към пазарите в региона и каква е стратегията ви за обединяване?
Ако обединим силите си, ще формираме по-голяма критична маса, която да привлича вниманието на международните институционални инвеститори. Моята визия е, че след 5-10 години трейдър от Лондон ще следи всички акции на българската, виенската, румънската, унгарската и.т.н. фондови борси на един екран, без да се интересува в какви часове се провеждат сесиите, какъв сетълмент се използва, в каква валута и.т.н. Просто ще натисне един бутон и ще знае, че акцията му ще бъде в депозитарната му сметка и сетълментът ще е в евро. Всичко това означава хармонизиране на изискванията за листване, правилата на търговия, корпоративното управление, дните за търгуване, часовете на борсовите сесии, сетълмент. Европейският съюз помага по отношение на регулирането. В България, много неща вече са направени за хармонизирането на правилата. Но има още много да се свърши.
Какъв модел на интеграция следва виенската борса?
Нашият модел е различен от този на Euronext, който централизира борсите на четири страни на едно място. Нашата концепция е по-близка до ОМХ. Разликата е, че на първо време искаме да правим бизнес заедно и да увеличим приходите си и след това, ако сме станали добри колеги и си имаме доверие, да предприемем втората стъпка - заедно да решим каква да бъде общата търговска система. ОМХ обикновено предлага първо интеграция на технологично ниво.
Отправили ли сте оферта към финансовото министерство за закупуване на държавния дял от БФБ?
Засега не. Ние не държим да придобиваме дялово участие. Ако не притежаваме дял, просто процесът ще отнеме повече време. Ще държим нещата под контрол, като правим така, че и двете страни да печелят повече пари. Каквото и да правим с БФБ, то ще трябва да ни носи пари. Ние също искаме да спечелим. Сътрудничеството с индексите ни помага, защото можем да продадем още нещо на клиентите си. Съответно бих­ме споделили част от приходите си с борсите, с които си сътрудничим.
Други борсови центрове също имат аспирации към региона. Те конкуренти ли са ви?
Знам, че ОМХ имат интерес. Ние сме им клиенти. В постоянен контакт съм с тях и по-скоро ги възприемам като партньор, а не като конкурент. С Атина не съм имал контакт. Доколкото знам, Атина се интересува от част от региона. Може би има някакво препокриване. Лично аз мисля, че от историческа и културна гледна точка страните от Централна и Източна Европа (без Русия и Украйна) формират един регион. Регион, който се състои от Румъния, България, Гърция и Турция, за мен не е исторически регион. Смятам, че връзките ви със страните от бивша Югославия са по-силни, отколкото с Гърция.
Ако трябва да убедите участ­ниците на пазара, че за тях е добре да се кооперират с Виена, какви предимства бихте посочили?
Можем да привличаме международен интерес. Всички страни ще имат полза. Инвеститорите ще имат повече инвестиционни възможности, емитентите ще имат по-широк достъп до финансиране, включително международни инвеститори. А брокерите ще търгуват с по-големи обеми и ще печелят повече. Австрия принадлежи към региона на Централна и Източна Европа, а ОМХ обхваща скандинавския и балтийския полуостров, които формират исторически регион от повече от 100 години. Инвеститор, който инвестира в Австрия, инвестира и в региона - Полша, България и.т.н. Той не инвестира в Скандинавия.

Интервюто взе Христо ШЕМТОВ

1 коментар:

Анонимен каза...

защо не:)