понеделник, 23 юли 2007 г.

Без паника за зелените бонови книжки

в-к Капитал - бр. 26 от 2005 г.
http://www.capital.bg/show.php?storyid=232017

*без таблиците към статията

Участниците в първата вълна на масовата приватизация няма защо да се притесняват от изтичането на валидността на инвестиционните бонове на 30 юни тази година. Не е необходимо да бързат и да чакат с часове не опашка пред Агенцията за приватизация, за да осребряват своите зелени бонови книжки. Преобладаващата част от притежателите на зелени бонови книжки имат не инвестиционни бонове, а акции на холдингови дружества. Изтичането на валидността се отнася за инвестиционните бонове, придобити по време на втората вълна на масовата приватизация през 1998 г., а не за акциите, в които са вложени инвестиционните бонове от първата вълна. Ако сте забравили, отворете вашата бонова книжка, където е написано в кой от бившите приватизационни фондове участвате. През 1998 г. приватизационните фондове бяха преобразувани в холдингови дружества, в които вие сега сте акционери (собственици). От таблиците можете да установите наименованието на холдинга, който е приемник на бившия ви приватизационен фонд.
Какво мога да получа
На първо място - да вземете пари, като продадете акциите, които притежавате, на Българската фондова борса (БФБ), ако те се търгуват на нея. Там бихте могли да получите срещу вашите акции няколко минимални работни заплати. Например 25 акции (колкото стандартно съдържа една бонова книжка) от „Стара планина холдинг“ можете да продадете за 325 лв. по пазарна цена от четвъртък. За една бонова книжка акции на „Доверие обединен холдинг“ може да получите малко над 200 лв. За целта трябва да посетите офис на инвестиционен посредник, да представите боновата си книжка (или депозитарна разписка, ако имате такава) и да му подадете поръчка да продаде акциите ви. Посредникът ще ги продаде по текуща пазарна цена, ако сте му подали пазарна поръчка. Ако пазарната цена не ви удовлетворява, можете да подадете лимитирана поръчка - да му възложите да продаде акциите ви по определена от вас по-висока цена. Тази цена ще вземете, ако някой бъде склонен да ви я плати, т.е пазарната цена да се повиши. За оказаната услуга инвестиционният посредник ще удържи комисиона. Тя обикновено се определя като процент от стойността на сделката, но не по-малко от определена сума, примерно 10 лв. И тъй като по текущи борсови цени максималната сума, която можете да получите срещу вашите акции, е от порядъка на 300-400 лв., вероятно ще платите комисионата, определена като твърда сума. Ако преди време сте разпределили инвестиционните си бонове в повече от един приватизационен фонд, продажбата на акциите на всеки един от тях е отделна сделка и съответно за всяка ще платите комисиони. В случай че вашият холдинг е в ликвидация или несъстоятелност (виж таблица 1), шансовете ви да получите нещо са нищожни. Ако холдингът ви не е публично дружество (виж таблица 4), също трудно ще продадете вашите акции.
Дивиденти
През годините някои от холдингите разпределяха дивиденти, които вие като акционери имате право да получите, при положение че съответното дружество все още ги изплаща. Например от 1 юли 2005 г. „Развитие индустрия холдинг“ преустанови изплащането на дивиденти за 1997 и 1998 г. Можете да се информирате за кои години са изплащани дивиденти и как да си ги получите, като се свържете с вашия холдинг на телефоните от таблицата. В някои случаи холдингите са разпределяли дивидент не във вид на пари, а във вид на безплатни акции. Например „Доверие обединен холдинг“ през 2004 г. увеличи капитала си двойно за сметка на печалбата от 2003 г., като раздаде под формата на дивидент по една безплатна акция за всяка притежавана. С други думи, макар че във вашата бонова книжка пише, че притежавате 25 акции, сега вие реално притежавате 50 акции, защото за всяка една от 25-те сте получили още една.

2 коментара:

Анонимен каза...

защо не:)

Анонимен каза...

Добър старт