понеделник, 23 юли 2007 г.

„Булгартабак“ - държавен до второ нареждане

Холдингът остава със структура тип ДСО*

Капитал - бр. 46 от 2005 г.
http://www.capital.bg/show.php?storyid=233842


Паулина МИХАЙЛОВА, Христо ШЕМТОВ

Въпросът с приватизацията на „Булгартабак“ е решен - приватизация няма да има. Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров обяви държавната позиция по темата през изминалата седмица след среща с независимия синдикат на тютюноработниците към КНСБ. „Булгартабак“ не трябва да се приватизира, преди да излезе на общия европейски пазар на цигари“, гласи официалното съобщение от пресслужбата на министерството. Другата тема, по която вече има консенсус, е, че холдингът ще бъде „съхранен“ като цяло и дружествата му няма да се продават поотделно.
Така управляващата коалиция (в която две от трите партии - ДПС и БСП, досега са били винаги опозиция на опитите за промяна на цигареното статукво) практически призна, че няма и да опита нова процедура за приватизация на „Булгартабак“, след като три такива вече се провалиха шумно. Преди два месеца Румен Овчаров заяви, че предстои холдингът да бъде преструктуриран и след това продаден. В края на октомври той вече не беше толкова убеден в това и се коригира, казвайки, че няма политическо решение за съдбата на холдинга и такова предстои да бъде взето до средата на декември, когато е общото събрание на „Булгартабак“. Сега вече явно въпросното решение е факт и се обявява малко по-рано от очакваното. Ходът на правителството на Станишев (или по-скоро липсата на ход) едва ли е изненада за някого. Ясен знак за намеренията на държавата да задържи „Булгартабак“ в свои ръце беше промяната в Закона за тютюна и тютюневите изделия отпреди две седмици, с която определянето на крайните цени на цигарите за вътрешния пазар отново беше върнато в прерогативите на Министерския съвет.
Макар и за момента да изглежда най-лесното, решението „Булгартабак“ да не се продава всъщност води до много последващи въпроси, на които за момента никой не отговаря.

Европейският пазар - атакуван или атакуващ
Формулировката „докато холдингът не излезе на общия европейски пазар на цигари“ крие двояк смисъл. Вярно е, че „Булгартабак“ има намерение да започне производство на свои цигари от най-утвърдените си марки в някои от страните - членки на Европейския съюз, лицензирайки местни фабрики. Засега не е ясно кога ще стане това. Със сигурност обаче ще се случи друго - от 1 януари 2007 г. държавата вече ще е длъжна да либерализира ценообразуването на цигарите и да премахне митата за внос на цигари от ЕС. Ако дотогава „Булгартабак“ не е стъпил на европейския пазар, европейският пазар ще стъпи върху него тук, в България.
„Съхранение“ или обикновен застой
След като холдингът ще бъде „съхранен“ и цигарени фабрики няма да се продават, това означава ли, че няма да има и промяна на структурата тип ДСО, каквато „Булгартабак“ все още представлява? Анализите на ръководството на самия „Булгартабак“ показват, че две цигарени фабрики (в София и Благоевград) са достатъчни за задоволяване на вътрешния пазар, а дружествата в Пловдив и Стара Загора трябва да бъдат затворени. Засега от Министерството на икономиката нямат отговор на въпроса ще бъде ли направено това. Ако стъпката не бъде предприета, това практически ще означава декапитализирането на „София БТ“ и „Благоевград БТ“ да продължи. Фактът, че Румен Овчаров през последната седмица прояви загриженост за „Хасково БТ“ и обеща да се заеме със спасяването му, по-скоро говори за намерението на държавата да продължи да държи на изкуствено дишане фактически фалиралите дружества. („Хасково БТ“ се занимава само с обработка на тютюн, и то доста под капацитета си. За деветмесечието на 2005 г. загубата на дружеството е повече от 1 млн. лв., а приходите му са формирани основно от продажба на дълготрайни активи. Разходите заради това, че предприятието работи под нормалния си капацитет, са близо 1.5 млн. лв.).

Старите заплахи на нов глас
Трети въпрос без отговор е ще бъде ли променена политиката на държавата собственик по отношение на изкупуването на тютюн. За момента например „Булгартабак“ купува почти цялото произвеждано количество едролистни тютюни. След поскъпването на най-евтините марки български цигари догодина това вече няма да е необходимо. При положение обаче че производителите точно на тези сортове тютюн са най-активни в натиска си върху държавата по всеки повод, какви са гаранциите, че холдингът отново няма да започне да се натоварва с функции за поддържане на социален статус и етнически мир в цели райони на страната? Тези три въпроса едва ли са единствените, на които засега няма как да бъде даден отговор. От тях обаче зависи дали въобще „Булгартабак“ може да оцелее, разчитайки на държавното рамо вместо на частните инвестиции. А рисковете на всеки въпрос да се даде неблагоприятен отговор никак не са малки - още повече при коалиционно управление, в което влиза и ДПС.

Пазарът вече не вярва на думи
Последните новини около „Булгартабак“ не разчувстваха особено инвеститорите на Българската фондова борса (БФБ). Перспективата, че фабриките остават в хватката на държавата за неопределено време, като че ли вече е приета за даденост и отразена в цените на акциите на четирите цигарени фабрики и холдинга още след края на парламентарните избори. След като пазарът неколкократно реагира на различните изказвания на Овчаров за намеренията му за „Булгартабак“, поредното такова вече остана без внимание от страна на инвеститорите. През седмицата търговията си остана все така вяла и инертна с моментни проблясъци. Акциите на „Булгартабак холдинг“ останаха на ниво 28-30 лв. на акция, като във вторник се изтъргува пакет от 5 хил. акции по 28.50 лв. В сряда на борсата минаха 275 акции на „Благоевград БТ“, като цената достигна 99.5 лв. Акциите на „София БТ“ при символични обеми се търгуваха на 93-95 лв. на акция спрямо 100-103 лв. седмица по-рано. Акциите на „Пловдив БТ“ продължиха да се продават на 15-16 лв., а тези на „Слънце Стара Загора БТ“ - около 6.20 лв. на акция.

Няма коментари: