вторник, 24 юли 2007 г.

Дългата ръка на надзора

КФН ще наложи 20 хил. лв. глоба за подвеждащо съобщение в интернет форум

Капитал - бр. 37 от 2006 г.
http://www.capital.bg/show.php?storyid=282514


Христо ШЕМТОВ

ХХХ АД - ъп, ъп“, "YYY АД - нова ракета“; "Май се връщаме пак на 7 лв. Който купил - купил“; "А неееееееее, грешите за ZZZ АД. Първо ще затвърдиме 4-ката и след това потегляме към 5-цата, 8-цата. 10-ката при тези 5-6 милиарда, които ще се влеят в инфраструктура.“Така звучат много от коментарите във форума на Investor.bg - най-популярното място за обсъждане на ценни книжа в българското интернет пространство. Посещават го предимно хора, които търгуват с ценни книжа - брокери, анализатори, индивидуални играчи, аматьори и т.н. Всеки ден някои от тях обменят мисли и "прогнози“ кои акции, търгувани на Българската фондова борса (БФБ), ще хвърчат и кои ще потъват. А както изглежда, там надзъртат често и служителите на Комисията за финансов надзор (КФН). В последното едва ли някой вече се съмнява, след като стана ясно, че регулаторният орган е на път да глоби с 20 хил. лв. потребител с псевдоним JK за

Манипулиране на пазара
Преди близо три месеца той написа във форума, че "Стара планина холд“ тази година ще изплати дивидент от 2.60 лв. на акция, (дивидентът всъщност е 13.7 стотинки). Съобщението престоя около час, през което време акциите на дружеството, които бяха отворили на 17.33 лв., достигнаха 18.20 лв. за брой. След това книжата се върнаха на предишните нива. КФН установи самоличността на нарушителя и до няколко седмици ще му издаде наказателно постановление.
Едва ли много хора са допускали, че някой може да бъде наказан за манипулативно съобщение във форум, въпреки че в Закона за публичното предлагане на ценни книжа ясно се казва, че разпространяването на невярна или подвеждаща информация в интернет е пазарна манипулация, която се наказва с глоба от 20 хил. до 50 хил. лв. (за физически лица). Отговорност носят не администраторите на форумите, а авторите на подвеждащите съобщения. "Получихме писмено искане от КФН да дадем информация за IP адреса на въпросния потребител, което нямаше как да не изпълним“, каза за "Капитал“ Любомир Леков, изпълнителен директор на Investor.bg. Специфично в случая е това, че невярната информация беше представена под форма, наподобяваща официално съобщение, копирано от сайта на БФБ, което КФН определи като притеснително, макар и никъде в постинга да не е посочен официален източник. Прави впечатление обаче очевидната несъраз­мерност между глобата и последствията от нарушението. JK не се е облагодетелствал (според КФН е имал около десет акции), а щетите, които е нанесъл, едва ли надхвърлят 2-3 хил. лв. "Законът не държи сметка дали е имало облага, а минималната възможна глоба за такова нарушение е 20 хил. лв.“, аргументира се Димана Ранкова, зам.-председател на КФН по инвестиционната дейност. Наскоро обаче имаше сходен случай - БТК обяви официално, че общото събрание ще гласува дивидент от 0.64 евро на акция. Малко по-късно стана ясно, че сумата е в левове. Междувременно акциите на телекома бяха поскъпнали от 10.29 лв. (цена на отваряне) до максимална цена от 10.81 лв. Ръководството на компанията обезщети хората, които се бяха подвели от грешката, поради което КФН не наложи санкции. Възможно е и JK да предложи същото, тъй като Административно-процесуалният кодекс допуска споразумения. Но Димана Ранкова не се ангажира, че случаят ще бъде решен по този начин. JK има възможност и да обжалва. Може да пос­тигне успех, ако служителите на КФН са допуснали процесуални грешки или ако не успеят да докажат пред съда, че JK е манипулирал.

Форумът на Investor.bg
през годините се утвърди едва ли не като институция - среда за свободна обмяна на мнения, в която човек може да попадне както на интересни разсъждения, които да насочат вниманието му към нещо важно, така и на коментари, които да подведат някого да купува необосновано скъпи акции и да загуби.
Анализатори коментират, че случаят с JK красноречиво показва две неща - колко погрешно и хазартно е да се вярва сляпо на неофициална, непроверена и анонимна информация и че все пак има хора, които го правят. Случаят предизвика разнообразни мнения относно вината на JK. Манипулатор може да е човек, който заема длъжност или има име в обществото, което предполага, че може да му се вярва - примерно член на органите на управление на дружеството, смята Николай Майстер, изпълнителен директор на "Интеркапитал маркетс“. А ако някой се води от анонимни постинги, сам е виновен за решението си. От друга страна, според Стою Недин, председател на Асоциацията на инвеститорите, на пазара има непрофесионални играчи, които са "лесна плячка за манипулиране“. Но и според него в конкретния случай глобата е прекалено голяма. В момента протичат още няколко проверки във връзка със съобщения във форума на Investor.bg, информираха от КФН. "Този форум е под особен надзор, тъй като се обсъждат предимно ценни книжа“, каза Димана Ранкова. Тя допълни, че няма да се прес­ледват съобщения, в които е ясно, че става дума за мнение, а не за нещо невярно, представено като факт. Освен това надзорът ще настоява да се въведат правила, като една от идеите е форумът да не е анонимен.
Дори и тези, които смятат, че JK заслужава да понесе наложеното му наказание, са единодушни, че законът трябва да се прилага еднакво строго към всички, а впечатленията на пазара са, че това не е така. Съвсем очевидно е, че голяма част от финансовите отчети (качени на сайта на БФБ) на публичните компании са непълни - липсват пояснения, отчети за управлението или актуализирани регистрационни документи. А наличието на одиторски доклади е рядкост. Някои дружества като "Кремиковци“ изобщо не предават отчети или го правят с голямо закъснение. "Има много по-сериозни нарушения , от които КФН трябва да защитава инвеститорите“, казва анализатор, пожелал анонимност. Например определени акции поскъпват в последния ден от месеца, след което цените им се връщат. Това е признак, че цените целенасочено се манипулират, за да се преоценяват портфейлите на пенсионни и взаимни фондове, така че да обявяват по-висока доходност, смята анализаторът. Това обаче са неща, които се доказват много по-трудно от издирването на един IP адрес. От надзорния орган твърдят, че провеждат проверки. Но е факт, че за последните години почти никакви сериозни разкрития не са оповестени.
В крайна сметка КФН демонстрира, че ще се заеме сериозно с "интернет заплахата“ за капиталовия пазар. Което пък означава, че форумците вече трябва да са много по-предпазливи. А виртуалното форумно общество може би няма да е същото.

1 коментар:

Анонимен каза...

Выражаю глубокую признательность авторам ресурса [b]shemtov81.blogspot.com[/b] за хорошо проделанную работу.

С наилучшими пожеланиями, [url=http://bisexy.ru]бисексуалка Власта
[/url]