вторник, 24 юли 2007 г.

Завръщането на оптимизма

Развиващите се пазари и Източна Европа бяха хитът на 2006 г. за инвеститорите

Капитал - бр. 52 от 2006 г.
http://www.capital.bg/show.php?storyid=301909


Маргарита ВАЧКОВА, Христо ШЕМТОВ

През годината на кучето според китайския хороскоп биковете - инвеститорите, които залагат на повишение на акциите - взеха превес на фондовите пазари по света. Те преживяха и разочарование, и еуфория, но в крайна сметка успяха да стъпят на краката си и с още по-голям хъс да погледнат към бъдещето.
Изминалата година стартира обещаващо и завърши още по-обещаващо - с поредица максимуми и рекорди независимо от временното разочарование през пролетта и лятото. Спадът започ­на изненадващо през май, когато инвеститорите временно загубиха апетита си към риска и се впуснаха да изтеглят инвестициите си от акциите. Тяхното отдръпване се отрази най-неблагоприятно върху развиващите се пазари като Турция, Русия, Индия, Тайван, Южна Корея, Бразилия, Колумбия, Мексико. За виновници за спада бяха набедени

Слабите нерви на инвеститорите
и централните банки, които за­д­ружно се заеха да повишават лихвените проценти с цел да предотвратят опасността от инфлация, породена от скъпите суровини. По принцип високите лихви притесняват участниците на фондовите пазари, тъй като, от една страна, оскъпяват кредитния ресурс за инвеститорите, а от друга - оказват отрицателен ефект върху инвестиционните планове на компаниите и техните печалби. Освен заради лихвените повишения положението се усложнява от скъпите суровини, които също теглят надолу корпоративните печалби.
Икономисти и наблюдатели възнегодуваха, че може да се достигне онова състояние, при което високите лихвени ставки ще навредят и може да тласнат икономиките към рецесия. За щастие това не се случва. Поне засега. Напротив, инфлационният натиск започна да поутихва с укротяването в средата на годината на ръста в цените на суровините (най-вече петрол и метали). Именно евтините горива разчистиха пътя пред фондовите пазари към поредица от максимуми на индексите в края на годината.

Борсова корида от рекорди
Най-впечатляващо бе представ­лението, устроено от американския индустриален индекс Dow Jones Industrial Average (DJIA), който отразява движението на 30-те най-ликвидни акции на Уолстрийт. През 2006 г. той премина заветната кота и важна психологична граница от 12 000 пункта, достигайки невиждани в близо стогодишната си история върхове. Рекордите му обаче в началото бяха посрещнати по-скоро сдържано от инвеститорите. Причината е, че повечето от останалите водещи индек­си останаха под максимумите си отпреди пет-шест години. Рекордите на Dow Jones имат един съществен недостатък - те не са съобразени с инфлацията и затова на тях трябва да се гледа като индикатор на тенденция, а не като максимален историчес­ки връх. Въпреки това те вдъхновиха инвеститорите и на другите пазари към постигането на борсови рекорди.
В Европа биковете също се радваха на поредица от максимуми. Сред абсолютните рекордьори на Стария континент бяха испанският индекс Ibex-35, който отчита пулса на агресивната политика на испанските фирми, както и руският борсов показател РТС, който неуморно бележеше рекорд след рекорд, тъй като скъпите суровини облагодетелстват експортно ориентираните руски компании, повишават тяхната капитализация и ги правят по-привлекателни в очите на инвеститорите. Абсолютни рекорди в своята история записаха също барометрите във Варшава, Любляна и Будапеща, макар че в края на годината размириците и икономическите и политическите проблеми в Унгария заличиха част от постиженията на индекса SE.
Особено добре се представиха борсите в развиващите се страни. В края на годината те успяха като цяло да заличат последиците от спада през пролетта и регистрираха четвърта поредна година на възход. Анализаторите очакват техният своеобразен рекорд да бъде подобрен догодина, макар и не така убедително.

БФБ - неизменно нагоре
Българският пазар като че ли беше имунизиран от сътресенията в чужбина и вървеше само в една посока - неизменно нагоре. Като неразорана нива, която възнагради с добър урожай много борсови авантюристи и им даде чудесен повод да вдигнат не един банкет. И двата борсови индекса, тесният SOFIX и широкият BG40, нараснаха с повече от 48%, което надхвърли и най-смелите очаквания - в началото на 2006 г. анализатори от 11 управляващи дружества, анкетирани от "Капитал", прогнозираха по-скромно 18.3% ръст на SOFIX и 24% за BG40.
Очакваното членство на България в ЕС беше сред основните катализатори на оптимизма, а официалното му потвърждаване в края на септември отприщи нова вълна на еуфория, която някои анализатори оприличават на неимоверното поскъпване през първите три месеца на 2005 г. Добрите финансови резултати на много от компаниите, активизирането на все по-разрастващите се пенсионни фондове, взаимни фондове и застрахователни компании и навлизането на чуждестранни инвеститори подхранваха ръс­та на сравнително ликвидните акции. Положителен ефект имаха и извършените от няколко дружества увеличения на капитала чрез разпределяне на безплатни акции (така наречения сплит). А гладът за инвестиционни възможности беше отчасти задоволен с поява на множество специални инвестиционни дружества за недвижими имоти и големи компании като "Химимпорт" и "Монбат". Сред най-печелившите инвестиции обаче бяха инфраструктурни дружества, които се пребориха за значителни обществени поръчки. Някои от тях поскъпнаха със стотици, дори хиляди проценти.
Засега настроенията на пазара продължават да са положителни, което се вижда и от нарастването на индексите. Но на нисколиквиден пазар като българския, с малък брой предимно спекулативно настроени играчи крайният оптимизъм няма много здрава основа. Цените на голяма част от ликвидните компании вече са твърде високи и отразяват свръхоптимистични очаквания за бъдещо представяне, които компаниите тепърва трябва да оправдаят, коментират анализатори. От друга страна, експертите вече няколко месеца прогнозират задържане на растежа и дори известен спад (така наречената корекция), а се случва точно обратното. И все пак подобни прогнози изглеждат логично продължение на един дълъг период на значителен ръст. На играчите остава да следят със затаен дъх дали и кога ще се случи.

Няма коментари: