вторник, 24 юли 2007 г.

С цялата мощ на закона

Един най-обикновен човек отнесе 20 хил. лв. глоба за манипулиране на пазара на ценни книжа

Capital.bg/BLOG
http://www.capital.bg/showblog.php?storyid=281394

Христо ШЕМТОВ

Един правоприлагащ орган стовари цялата мощ на закона върху потребител с псевдоним JK. Преди няколко месеца той написа в интернет, че тази година едно публично дружество ще раздаде на акционерите 2.60 лв. дивидент на акция (истинският дивидент всъщност е 13.8 стотинки) и то във формат, който би могъл да заблуди четящия, че това е официално съобщение, копирано от сайта на фондовата борса. След около час съобщението беше изтрито, но въпреки това чиновниците от Комисията за финансов надзор (КФН) явно са преценили, че по този начин JK е манипулирал пазара и му съставиха акт за 20 хил. лв.

Но забележете, JK написал това в един анонимен (ужким) форум, бил той и на известния сред инвестиционната общност сайт Investor.bg. Случаят показва колко е лесно да повлияеш на някои хора, които търгуват с ценни книжа. Действително този ден акциите на въпросното дружество достигнаха рекордна цена, след което отново се върнаха на предишните нива. Значи наистина е имало хора, които са взели инвестиционно решение на база неофициална и непроверена информация, написана от някакъв анонимник. Случаят е и поредното доказателство, че анонимността в интернет е една илюзия. Можеш да си направиш някакъв майтап във форума или просто да допуснеш грешка, след което да те глобят с баснословната сума от 20 хил. лв. (или дори повече) и дълго време да не можеш да осъзнаеш откъде ти е дошло. Чиновниците от КФН никога нямаше да установят самоличността на JK (която за нас продължава да е загадка) без помощта на собствениците на Investor.bg. А законът по никакъв начин не ги задължава да разкриват пред Комисията IP адресите на посетителите във форума.
По този повод се обръщаме към вас за мнение по два въпроса. Първо, заслужава ли наистина човекът, стоящ зад псевдонима JK, толкова сурово наказание, или това е просто евтин PR от страна на КФН? И второ, според вас собствениците на Investor.bg имат ли моралното право да изваждат от анонимност посетителите на сайта, или смятате, че със съдействието си на регулаторния орган са допринесли за прозрачността на капиталовия пазар в България?

Няма коментари: