вторник, 24 юли 2007 г.

Винена акция за дегустация

"Бенчмарк" продава дела си във винарската изба Todoroff чрез публично предлагане на фондовата борса

Капитал - бр. 13 от 2007 г.
http://www.capital.bg/show.php?storyid=323911


Христо ШЕМТОВ

Инвеститорите, които обичат хубавото вино, могат скоро да изпитат удоволствието да притежават "няколко дузини" акции от известната със скъпите си вина изба "Тодоров".Началото на търговия е въпрос на дни, след като неотдавна Комисията за финансов надзор потвърди проспекта на дружеството, а ръководството на Българската фондова борса регистрира акциите.
За българския капиталов пазар появата на нова компания е събитие, особено след бързите печалби, които направиха инвеститорите, участвали в публичните предлагания (IPO) на акции от "Химимпорт", "Монбат", "Медийни системи" и др. в края на миналата година. Сега пред тях стои въпросът дали и виното с марка Todoroff ще допринесе към доходността на портфейлите им. "У доста играчи се създаде усещането, че IPO-то е начин да се правят бързи печалби", коментира Надя Неделчева от "Карол". "Все още е налице недостиг на нови компании, поради което очаквам интерес към емисията. Предвид малкия й размер по-вероятно е да има презаписване", прогнозира тя. От друга страна, определената минимална цена от 1.60 лв. оценява компанията на 5.44 млн. лв., което според някои анализатори е скъпо и по тази причина в случая "Тодоров" далеч не е задължително историята да се повтори.

Компанията
Изба "Тодоров" не е голям играч (под 1% пазарен дял за последните години), но както показват нарастващите приходи, все по-успешно налага своя продукт в сегмента на скъпите вина в малки серии. Клиенти са ресторанти, хотели, специализирани магазини за алкохол от висок ценови клас, български посолства, организатори на културни и корпоративни мероприятия и др. "Пазарът на вино в България ще се преструктурира. Появяват се малки бутикови изби, които ще произвеждат малки по обеми, но качествени вина", казва мажоритарният собственик Иван Тороров, който през 2001 г. купува избата в пловдивското село Брестовица от наследниците на известните винопроизводители братя Андонови, които построяват избата през 1945 г. Според Тодоров подобряването на качеството ще повдигне сринатия в момента имидж на България като страна винопроизводител. "Затова предвиждам увеличаване на обема на производство от 330 хил. бутилки днес до 660 хил. бутилки годишно през 2010 г.", казва още Тодоров.
През 2006 г. като финансов инвеститор в компанията влиза "Бенчмарк груп", който участва в две последователни увеличения на капитала (общо от 2 млн. на 3.4 млн. лв.), при които придобива малко над 1.05 млн. акции (30% от капитала), закупени на емисионна стойност от 1.113 лв. за брой (през 2006 г. номиналът е променен от 100 лв. на 1 лв.). Иван Тодоров притежава пряко 51% и още 10% чрез дружеството му "БГ Имобилиен" ЕООД. Инвестиционната програма включва закупуване на земя и засаждане на нови лозя, като целта е до 2009 г. дружеството да има 1000 декара лозя и да премине изцяло на собствено производство грозде.
От тази година компанията предлага екзотичния туристически продукт винена и гроздова терапия на основата на натурални продукти. За целта компанията инвестира над 2 млн. лв. в хотелски комплекс, разположен близо до избата, който вече работи експериментално. "Това е нов продукт за нас и на този етап още не мога да кажа как ще се развива. Най-важното в момента е да усвоим в максимална степен уменията да го предлагаме", коментира Иван Тодоров.

Акциите
От проспекта става ясно, че "Бенчмарк груп" ще предложи 800 хил. акции на минимална цена 1.60 лв. При повишен интерес "БГ Имобилиен" ще предложи още 300 хил. книжа. В предвидимо бъдеще Иван Тодоров няма да намалява участието си под 51%. Според проспекта намерението му е от 2009 г. 40% от печалбата да бъдат разпределяни като дивидент.
Професионални участници на пазара коментират, че с публичното предлагане "Бенчмарк" ще направи класическо излизане с добра доходност от инвестицията си, което не е непременно единствената причина. "Когато започнах производство на вино преди пет години, исках да задоволя своето и на близки приятели и партньори желание да консумираме вино, създадено със собствен стил и технология. Излизайки на борсата, давам възможност на същите тези хора да станат акционери и да се почувстват още по-близо до марката", коментира Иван Тодоров. Но фактът, че стар акционер излиза на цена 1.60 лв. (или повече), може да породи известни съмнения дали това е добра цена за влизане, смята Гено Тонев от "Юг маркет фонд мениджмънт". Според него цената на аукциона няма да е много по-висока от минималната. "Не се съмнявам, че публичното предлагане ще бъде успешно, но цената е висока спрямо резултатите от дейността и в нея са заложени високи очаквания", казва Гено Тонев. "Според мен малките инвеститори трудно ще бъдат убедени, че тази цена си заслужава и кръгът ще е по-тесен, но вероятно ще се включат поне два или три договорни фонда", допълва Тонев.
Не е за пренебрегване фактът, че при вторично публично предлагане акциите могат да бъдат продадени почти веднага, без замразяване на пари за 1-2 месеца. "Това ще привлече спекулантите", отбелязва Надя Неделчева. Според Гено Тонев публичното предлагане едва ли ще донесе бързи печалби на дребните инвеститори. "Не очаквам да се включат много спекуланти, които да създадат ликвидност, а докато не бъде оповестен много добър тримесечен отчет, не виждам потенциал в краткосрочен план акциите да поскъпнат съществено над цената от аукциона", аргументира се Тонев.

Аукционът
Ден преди старта на търговията заинтересуваните могат да подават лимитирани поръчки за покупка на акции на желана от тях цена (но не по-ниска от 1.60 лв. на акция) и пазарни поръчки, при които заявяват само количество. На база на поръчките ще бъде определена "цена на отрязване", по която ще бъдат удовлетворени всички пазарни поръчки и лимитираните поръчки на цена, равна или по-висока от "цената на отрязване". Тя ще бъде определена така, че всички класирали се лимитирани поръчки и пазарни поръчки да бъдат удовлетворени в еднаква пропорция, поясниха от "Бенчмарк". След аукциона инвеститорите ще могат да търгуват с акциите си.

Няма коментари: