понеделник, 23 юли 2007 г.

Румънският фондов пазар е във възходящ тренд

Д-р Николае Данила, изпълнителен директор на Banca Comerciala Romana, пред „Капитал“

в-к Капитал - бр. 27 от 2005 г.
http://www.capital.bg/show.php?storyid=232093

Как ще коментирате търговията на румънския фондов пазар през тази година?
- Румънският фондов пазар е добре устроен от правна гледна точка, но обемите на търговия все още не са високи. Има много листвани компании, но големите играчи още не са дошли. Играчите са малко. Но трябва да гледаме на това в перспектива. Очаква се появата на нови търгувани инструменти. Например ипотечните заеми, които банките раздават, ще доведат до появата на ипотечни облигации, които ще бъдат добър инструмент за инвестиране. Други добри инструменти ще бъдат общинските облигации, които ще увеличават своя дял. Много банки създадоха взаимни фондове, които търгуват на фондовата борса и носят добра доходност при намален риск. Смятам, че инвеститорите трябва да са позитивно настроени към румънския капиталов пазар. Трендът е нагоре, доходността все още е добра. Все още има лихвен диференциал в полза на местната валута. Очаквам поне още няколко години капиталовата печалба от инвестиции да е добра.
Как оценявате привлекателността на компаниите, които се търгуват на фондовата борса?
- До известна степен компаниите, търгувани на борсата, са надценени. Това се получи по изкуствен начин. Не виждам обаче кой знае какви рискове. Смятам, че повечето от компаниите се придържат към международните правила за прозрачност, счетоводно отчитане и.т.н. Така че всеки инвеститор може да разчита на съпоставимост на финансовите данни.
Популярно ли е сред населението инвестирането на фондовата борса?
- Домакинствата насочват по-голямата част от активите си в банките под формата на депозити или държат парите си в брой. Малка част от тях купуват акции. В пенсионни фондове не се влагат никакви активи, защото ние все още нямаме подобни фондове. Все още населението не е започнало да инвестира масово в ценни книжа. Ако банковите депозити не предоставят задоволителна доходност и част от гражданите са склонни да поемат известен риск, те ще насочат спестяванията си към други форми на инвестиции. Такива форми са например взаимните фондове, акции и.т.н. Разбира се, не говоря за цялото население. Тук опираме и до образоване на хората и повишаване на инвестиционната култура на обществото.
Защитава ли нормативната база миноритарните акционери в Румъния?
- За момента нормативната уредба е адекватна, но по отношение на корпоративното управление има какво още да се желае. Имам предвид прилагане на международни стандарти за отчитане и счетоводство, както и зачитане на правата на миноритарните акционери.
Има ли интерес от страна на чуждестранни инвеститори - институционални и частни, към румънския фондов пазар?
- След 15 април (оттогава лица, които не пребивават в Румъния, имат право да откриват банкови депозити в страната - бел. ред.) има известен интерес от чужденци заради разликата в лихвените проценти. И преди това частни лица идваха тук да инвестират и продължават да го правят. Има интерес и към осъществяване на преки чуждестранни инвестиции, чието ниво е високо. За тази година очакваме да са в размер на 4 млрд. евро. По отношение на капиталовия пазар са важни няколко неща - големината на пазара и обемът на сделките. Румънският капиталов пазар е малък. Много големи компании все още не са публични и затова големите играчи (институционални инвеститори) все още не проявяват голям интерес, въпреки че доходността е сравнително добра. Когато повече компании бъдат качени на борсата, пазарът ще стане по-голям. Например вероятно някои от ютилити компаниите ще бъдат листвани на борсата, а също и дялове от някои банки, на които им предстои приватизация. Тогава ще може да се говори за голям пазар и големи обеми и съответно, за повишен интерес от страна на чужди взаимни фондове.
Как ще се отрази присъединяването към Европейския съюз върху пазарите на Румъния и България?
- Процесът на присъединяване налага да се направи много по отношение на хармонизиране на някои финансови параметри с тези в Европейския съюз. Например лихвите ще започнат да спадат. Ще има отражение и върху валутния курс и.т.н. Всичко това се отразява на привлекателността на пазара. Но присъединяването на Румъния и България към Европейския съюз през 2007 г. ще доведе до един вид конвергенция. Ще имаме капиталови пазари, които ще са организирани и ще функционират като всеки друг добре регулиран пазар.

Д-р Николае Данила е изпълнителен директор на Banca Comerciala Romana (BCR) - най-голямата румънска банка с активи от 6.4 млрд. евро (към края на 2004 г.) и пазарен дял 27%. Печалбата на банката за 2004 г. е 215 млн. евро. Държавният дял от банката (37%) и 25% дял, собственост на Световната банка и Международната финансова корпорация, ще бъдат предложени за продажба на стратегически инвеститор, а около 10% ще бъдат листвани на борсата. Интерес досега са заявили банки като френската BNP Paribas, германската Deutsche Bank, американската Citigroup и др.

Български инвеститори се насочват към Румънската фондова борса
Българският и румънският капиталов пазар се намират на сходен етап от своето развитие, което се илюстрира и от графиката на движението на българския борсов измерител SOFIX и румънския индекс BET-C. На румънската борса оборотите са по-високи - 2-3 млн. евро среднодневен оборот в момента и около 10 млн. дневен оборот през януари - февруари (когато беше върхът на румънския индекс). За сравнение - оборотът на БФБ сега е около 4 млн. лв. на ден, а през февруари беше около 8 млн. лв. дневно. Броят на компаниите, търгувани на Букурещката фондова борса, е по-малък, отколкото на БФБ - около 60 компании. Но Милен Пенев от инвестиционния посредник „Карол“ смята, че въпреки това изборът в Румъния е по-голям, защото компаниите са с по-голяма пазарна капитализация и това ги прави по-привлекателни. Румъния е поизостанала с приватизацията, но прави впечатление, че там през борсата се приватизират дружества, чиито български аналози не минаха през капиталовия пазар. До края на 2005 г. се очаква да започне процедура по приватизация на електроразпределителните дружества Transelectrica, Electrica Muntenia Nord and Sud (която доставя електроенергия на Букурещ), Electrica Transilvania Nord, международното летище Henry Coanda в Букурещ и газопреносната компания Transgaz и газовата Romgaz. Предприятията ще се продават на стратегически инвеститори, а между 5 и 10% ще бъдат листвани на фондовата борса. Предстои и приватизация на спестовната Banca de Economii si Consemnatiuni (CEC), от която на борсата ще бъдат качени 10% от акциите. По същата схема през 2006 г. ще се приватизира най-голямата румънска банка Banca Comerciala Romania (BCR). Българското инвестиционно дружество „Адванс инвест“ неотдавна получи разрешение от Комисията за финансов надзор да инвестира в Румъния. „Карол“ инвестира пари по доверително управление в акции на румънски компании, а някои клиенти на инвестиционния посредник правят това самостоятелно.

Няма коментари: